„Gudači u galeriji”, ciklus koncerata Radio Beograda 2 u Galeriji RTS-a

Kamerni orkestar Gudači Sv. Đorđa: "Sever-jug"

Radio Beograd 2 svoj veliki jubilej, 60. rođendan, obeležava i ciklusom od četiri koncerta u Galeriji RTS-a, Gudači u galeriji. Na njemu će nastupiti neki od naših najistaknutijih solista i ansambala koji će predstaviti svu raznovrsnost i bogatstvo zvuka gudačkih instrumenata, izvodeći remek-dela domaće i svetske literature za gudače iz različitih epoha.

Treći koncert iz ciklusa Gudači u galeriji Radio Beograda 2 (sreda 28. novembar, u 19 časova) prirediće kamerni orkestar Gudači Sv. Đorđa pod dirigentskom upravom Ivana Markovića. Program pod nazivom Sever-jug otkriva mali deo repertoara jednog od naših najuglednijih gudačkih ansambala, koji se kreće u širokom stilskom, istorijskom i geografskom rasponu. Ovoga puta od predstavnika Norveške i Švedske na severu Evrope u periodu romantizma i prvim decenijama XX veka (Edvard Grig - Svita iz Holbergovog vremena i Kurt Aterberg - Svita br.3, za violinu, violu i gudački orkestar) do južnih predela kontinenta, tj. Srbije, u kojoj stvara naš istaknuti kompozitor Zoran Erić, autor jednog od najpopularnijih domaćih dela za gudački orkestar - Cartoon, za 13 gudača. Premijerno će biti izvedena kompozicija Četiri songa iz jedne varljive filmske slike za violončelo i gudače, Srđana Sretenovića. 

Urednik ciklusa: Bojana Žižić
Urednik prenosa: Maja Čolović Vasić
Producent: Nela Bulić

Kamerni orkestar Gudači Sv. Đorđa osnovan je 1992. godine, na inicijativu grupe bivših učenika Škole za muzičke talente iz Ćuprije i prof. Petra Ivanovića. Prva nagrada na Međunarodnom takmičenju Muzičke omladine u Beogradu 1996. godine doprinela je da ovaj ansambl postane jedan od najznačajnijih u zemlji. Iste godine orkestar je održao koncert u Londonu povodom 50-godišnjice UNICEF-a.
Na poziv i preporuku prof. Ivanovića, od 2006. do 2011. godine uloga muzičkog direktora Orkestra bila je poverena violinisti svetske reputacije - Gordanu Nikoliću. Muzički maraton nazvan Music challenge, na kome su pod njegovim vođstvom izvedeni svi Mocartovi koncerti za violinu i Simfonija br. 29, osvojio je Nagradu Grada Beograda za najuspešniji koncert u 2006. godini, dok je Koncert sa violinistom Romanom Simovićem, održan u novembru 2011. godine, časopis Muzika Klasika proglasio za Koncert godine.
Gudači Sv. Đorđa za sobom imaju više od 1600 nastupa u zemlji i inostranstvu, često ostvarenih u saradnji sa renomiranim solistima i dirigentima, koje su pratile nepodeljene simpatije publike i visoke ocene stručne javnosti. Umetničke rezultate orkestra, posvećenost i entuzijazam njegovih članova, pored objavljenih kritika, verodostojno dokumentuju i trajni zvučni zapisi za radio i televiziju, kao i 18 kompakt diskova. Oni svedoče o repertoaru koji obuhvata dela iz različitih stilskih epoha - od baroka do savremene muzike, a čiji neizostavni deo čine i kompozicije srpskih autora. Među njima je čitav niz onih koje su posvećene upravo ovom ansamblu.
Gudači Sv. Đorđa redovno nastupaju na renomiranim festivalima (BEMUS, NOMUS, BELEF, NIMUS, Ohridsko leto, Mokranjčevi dani, Međunarodna tribina kompozitora Budva grad teatar, Sarajevski festival...), a ostvarili su i zapažena gostovanja i turneje u Velikoj Britaniji, Holandiji, Nemačkoj, Švedskoj, Ukrajini, Rusiji, Mađarskoj, Makedoniji, Sloveniji, Italiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini.  

 

Sreda, 26. septembar, 19.00
Ansambl New Trinity Baroque
Mocart na originalnim instrumentima

Sreda, 24. oktobar, 19.00
Gudački kvartet TAJJ
Slovenske vibracije

Sreda 28. novembar, 19.00
Kamerni orkestar Gudači Svetog Đorđa
Sever-jug

Sreda, 26. decembar, 19.00
Ljubinko Lazić i kvartet Rocher
Kontrabas u prvom planu

 

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво