Zlatni presek

Bogdan Pavlović # Johan Wahlstrom "Hamlet na Instagramu # Biti ili ne biti... viđen", "Galerija 73"; Nikola Marković "Ili više vatre u sliku ili sliku u vatru", doktorsko-umetnički projekat

Nastavljajući projekat "Jedan na jedan", koji je zamišljen kao umetnički dijalog dva stvaraoca, u "Galeriji 73" predstavljeni su radovi Bogdana Pavlovića i Johana Wahlstroma, na izložbi pod nazivom "Hamlet na Instagramu # Biti ili ne biti... viđen". U fokusu i jednog i drugog autora jeste slika i njeno značenje i funkcija u savremenom "svetu slika". I dok Johan Wahlstrom fotografije svakodnevice na kojima je u fokusu mobilni telefon prevodi u stilizovane odnose svetlog i tamnog, Bogdan Pavlović istražuje sociološku stranu posmatranja i nudi posetiocima gamu predstava iz svakodnevnog života, kome pripadaju i žena pod haubom i mladi panker s Kalašnjikovom. Pri tome on svoje junake izvlači iz tame pozadine svetlim (belim) akcentima ukazujući da praznina i dalje o(p)staje.

Svoj doktorsko-umetnički projekat "Ili više vatre u sliku ili sliku u vatru" Nikola Marković je predstavio u "Salonu 77" Galerije savremene likovne umetnosti u Nišu, nekadašnjoj Bali-begovoj džamiji, kao ambijentalnu instalaciju posebno pravljenu za ovaj prostor. Umetnost kao refleksija društva, ali i umetnost kao satira na društvo, jesu u osnovi Markovićevog razmišljanja, jer je naziv ovog njegovog projekta suština odnosa kako u umetnosti tako i u društvu. Vatra je samo ironički izvor života/umetnosti ali i uništitelj života/umetnosti, oganj oko koga se vode bitke dva sveta/umetnička shvatanja. Uvod u ovaj doktorsko-umetnički projekat bila je Markovićeva izložba "Čuvari vatre" organizovana pre dve godine u "Prodajnoj galeriji Beograd".

Gosti Zlatnog preseka biće Bogdan Pavlović i Nikola Marković.

Urednik i voditelj emisije: Sava Ristović.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво