Rečeno i prećutano

Tema emisije je veštačka inteligencija

„Širenje diskursa novih tehnologija je proces kojim ne upravlja neki moćni mega centar već mi to liči na slučaj prevrnute čaše vina: znamo tačno ko je čašu napunio i ko ju je prevrnuo, ali ne možemo unapred znati, pa ni upravljati načinom i putevima kojima će se vinska mrlja širiti. Tako da bismo mogli reći da je gospodar novih tehnologija naša civilizacija koja oduvek podstiče njihovo nastajanje i onda se menja pod dejstvom njihovog neizbežnog diskursa." (prof. dr Aleksandar Luj Todorović, Medijasfera)

Tema emisije Rečeno i prećutano je veštačka inteligencija, a govorimo i o mnogim etičkim, naučnim i „običnim" ljudskim pitanjima u vezi sa tehnologijama i njenim moćima, sadašnjošću i budućnošću ljudske vrste, na koja je važno da tražimo odgovore.

Da li će Amazonova digitalna asistentkinja Aleksa postati emocionalno inteligentna, odnosno da li će moći da proceni korisnikovo fizičko i emocionalno stanje? Da li tehnologije dozvoljavaju veštačkoj inteligenciji da prepozna zvučne znake kao što su kašalj ili ton glasa i da identifikuje kako se korisnik oseća mentalno i fizički? Ako je odgovor potvrdan, kako da se odnosimo prema ovoj činjenici i čemu ovi tehnološki trendovi utiru put? Da li će hakeri moći da ukradu naša sećanja u bliskoj budućnosti, a roboti mnoge poslove koje danas obavlja čovek? Koliko u ovakvim i sličnim temama u medijima ima senzacionalizma, a koliko su zaista zasnovane na činjenicama?

U traženju odgovora na ova pitanja pomoći će nam: prof. dr Boško Nikolić, šef Odseka za softversko inženjerstvo, šef Računskog centra i profesor predmeta Inteligentni sistemi na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, prof. dr Aleksandar Luj Todorović, autor knjige „Diskurs novih tehnologija", i dr Oliver Tošković, psiholog iz Laboratorije za eksperimentalnu psihologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Autor i voditelj emisije je Tamara Vučenović 

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи