Autogram

Inspiracija barokom

Oko 1930. godine veliki češki kompozitor tog vremena Bohuslav Martinu odjednom je bio fasciniran muzikom baroknih kompozitora poput Hendla i, posebno, Arkanđela Korelija. Počeo je da unosi elemente njihovog stila u svoja dela, a rezultat tog procesa bio je Prvi koncert za violončelo i kamerni orkestar, koji će ispuniti današnji Autogram.

Martinu je pre toga bio i pod utiskom češkog folklora, a sada su ga oduševili Korelijevi končerti grosi, te je napisao prvu verziju Koncerta posvetivši je tadašnjem velikom virtuozu Gasparu Kasadu, koji je premijerno izveo to delo 1931. u Berlinu. Osam godina kasnije, Martinu je preradio Koncert za veliki simfonijski orkestar i ovog puta ga posvetio još jednom velikom violončelisti - Pjeru Furnijeu. Ali, polovinom 50-ih godina, pod utiskom jednog radijskog prenosa, odlučio je da se vrati originalnoj orkestraciji i u toj varijanti Koncert će postati jedno od najpopularnijih Martinuovih dela.

Urednica i voditeljka je Gorica Pilipović.

Naslovna strana: Bohuslav Martinu 

Аутограм

Autor:
Ивана Комадина, Горица Пилиповић, Маја Чоловић Васић, Зорица Премате и Радош Митровић

У Аутограму представљамо значајна дела која најпотпуније рефлектују домете и уметничку личност неког аутора у појединим сегментима његовог опуса. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво