Čekajući vetar

Ekološki magazin

Poslednjih trideset godina u našem zakonodavstvu postoji ekološka tužba. Može da je pokrene bilo ko, za nešto što se još nije desilo, možda i neće, ali postoji bojazan da hoće. U sudskoj praksi nema pisanih tragova da je neko kod nas ikad pokrenuo - da li zato što su nekada institucije mnogo bolje brinule o životnoj sredini ili zbog visokih troškova pokretanja, taksi i veštačenja? Zašto bi bilo oživeti je danas i šta bi je učinilo efikasnijom? Ivana Stjelja i Aleksa Radonjić autori su priručnika namenjenih stručnoj javnosti i organizacijama civilnog društva za korišćenje ekološke tužbe, jedine koja može da deluje preventivno.

Pod sloganom "Plastika nije igračka. Promeni igru", od 13. do 16. novembra u Domu omladine Beograda održava se Međunarodni festival zelene kulture Greeen fest. Posetioci će moći da vide najznačajnije "zelene" dokumentarne filmove iz ove i prethodne godine; postavke mladih i afirmisanih autora iz Srbije; da nauče nešto novo kroz tehnologiju virtuelne realnosti, video i foto izložbe, kao i da čuju niz zanimljivih predavanja u okviru obrazovnog programa. Gosti emisije su Ivana Jovčić i Vladan Šćekić, koji će, osim o Greeen festu, govoriti i o utiscima sa Prvog međunarodnog foruma zelenih ekoloških festivala Green Film Network, održanog u portugalskom gradu Seia.

U Brazilu je isečena šuma na površini veličine Španije i posađena genetički modifikovana soja. Za proizvodnju hrane potroši se više nafte nego za prevoz, a krave stvarno svojim gasovima povećavaju efekat staklene bašte. Srbija i dalje najviše struje dobija iz uglja lošeg kvaliteta i, dok se priča kako pepeo može da se iskoristi za izgradnju puteva, tone i tone razvejava vetar, pa ni udaljenost od nekoliko stotina kilometara nije zaštita za pluća. O cirkularnoj ekonomiji i održivoj proizvodnji govore Pera Todorović iz CEKOR-a i Nenad Novaković, direktor firme za kontrolu i sertifikaciju u organskoj proizvodnji.

Selo Rakita, naseljeno većinski bugarskim stanovništvom, posetio je bugarski konzul u Srbiji. Nije došao da ih pita kako žive i treba li im nešto. Došao je sa investitorom, da mu pomogne da ih ubedi da se odreknu reke. Eto, u zamenu će da im izgrade put. Meštani ne odustaju, verujući i dalje u to da treba da se pitaju o onome što se tiče njihovog života - a reku ne daju. O tome govori Nensila Radojković.

Autor i voditelj emisije je Aleksandra Vukićević.

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи