Znakovi

Gordana Kaljalović Odanović "Knjiga izvan knjige" Kulturni centar Srbije u Parizu; "Prostor knjige, knjiga u prostoru" Galerija-legat Miće Popovića, Loznica; "Rekonfiguracija pejzaža" Salon 77, Niš.

Od aprila do oktobra ove godine, Gordana Kaljalović Odanović je organizovala 3 izložbe - u Parizu, Loznici i Nišu - i predstavila 3 zasebne celine radova dva istraživačka toka.
U Parizu i Loznici u fokusu je bila knjiga - sva ona značenja koja knjiga nosi iznad svog primarnog. Gordana Kaljalović je kroz objekte i instalacije rasčlanila ideju knjige i potom konstruisanjem elemenata razmatrala moguća značenja i asocijacije.
U Nišu je predstavila deo ciklusa u kome se bavi linijom u prostoru. Možemo da tražimo (i nalazimo) organsko poreklo tih linija u prirodi, u granju drveća, ali te linije u prostoru galerije imaju svoju jasno definisanu funkciju. 

Umetnost Gordane Kaljalović je višeznčenjska, bazirana na iskustvima savremene skulpture koja joj dozvoljava upotrebu najrazličitijih materijala i miksovanje različitih medija. Zbog toga su njeni radovi kompkesni za razumevanje, ali istovremeno i veoma komunikativni, pre svega zbog svoje jasne estetske definisanosti.

Gordana Kaljalović je diplomirala na Fakultetu likovnih umetnosti, u Beogradu 1975. kao i na Filološkom fakultetu 1977. Bila je redovan profesor Akademije umetnosti Univerziteta u Novom Sadu od 2006 do 2016 godine. Realizovala 26 samostalnih izlozbi ali i oko 20 kustoskih projekata u Srbiji i inostranstvu. Dobitnica je više nagrada.

Urednik i voditelj Znakova: Sava Ristović.

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи