Rečeno i prećutano

Dva oka u Velikom ratu

Jedan od "dukljnskih" akademika ocenio je, u vreme crnogorskog referenduma o nezavisnosti, da je "osnovna stvar, ne biti kao oni". Ne biti kao Srbi jer "to je ključni uslov suverenosti". Ma koliko ovo delovalo bizarno ili banalno ispostavilo se da je upravo to suština čitave indipendističke politike, napraviti razliku, stvoriti identitetsku distancu u jeziku, pismu, kulturi, crkvi, istoriji...

Ove godine aktuelna je istorija i stota godišnjica završetka Prvog svetskog rata. Zato se u Crnoj Gori danas na svečanu akademiju odgovara zabranom, na bilbord pretnjom, na poruku "pokoljenja delu sude" plakatom "nikad više 1918." Razlike u tumačenju, doživljaju i pogledu na 1918. ispolitizovane su do te mere da se oslobođenje olako pretvara u okupaciju, a ujedinjenje u aneksiju.

Šta se u stvari desilo između Srbije i Crne Gore 1918. kakve posledice je Veliki rat ostavio i kako su istorijske kontroverze preživele sto godina za Rečeno i prećutano govore istoričar iz Beograda Aleksandar Raković, filozof sa Univerziteta Crne Gore Dušan Krcunović i pravni ekspert Mitropolije crnogorsko-primorske Velibor Džomić.

Urednik i voditelj emisije je Radovan Pantović.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво