Autogram

Muzika vunderkinda

„Nijedan inženjer koji gradi viseći most preko reke nije bio u većoj agoniji nego ja kad sam punio stranicu partiture notama." Ovo su reči velikog rumunskog kompozitora Žorža Eneskua koje je izgovorio pišući svoj Oktet za gudače. On će ispuniti današnji Autogram koji uređuje i vodi Gorica Pilipović.

I nije čudo da se mučio jer imao je tada - 1900 - samo 19 godina. A Oktet koji je napisao svrstava se u najlepše primerke posle onoga kojim je ovaj niz u XIX veku otvorio Feliks Mendelson. Enesku je, inače, najveći rumunski kompozitor iz prošlog veka. Kako kažu neki zapadno-evropski analitičari - velikan čija veličina još uvek nije dobila pažnju kakvu zaslužuje. On je i jedan od najznačajnijih istočno-evropskih kompozitora tzv. nacionalnog opredeljenja u prvoj polovini HH stoleća. Ali, za razliku od Kodaja, Bartoka, Šimanovskog ili Janačeka, još uvek je u senci, nedovoljno priznat i prisutan u koncertnim programima. Paradoks je da su njegova najpoznatija dela dve rumunske rapsodije - tipični primeri lakih potpurija folklornih melodija, a zapravo je Eneskuova muzika mnogo više od toga. Rapsodije su samo zaklonile njegova produbljenija i originalnija ostvarenja. Njegovi savremenici su bili svesni njegove vrednosti - Pablo Kazals, je na primer rekao da je Enesku najveći muzički fenomen posle Mocarta.

Аутограм

Autor:
Ивана Комадина, Горица Пилиповић, Маја Чоловић Васић, Зорица Премате и Радош Митровић

У Аутограму представљамо значајна дела која најпотпуније рефлектују домете и уметничку личност неког аутора у појединим сегментима његовог опуса. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво