Znakovi

20. oktobar – 53. rođendan Muzeja savremene umetnosti i godinu dana rada u obnovljenoj zgradi na Ušću

Iako 53. rođendan nije "okrugla" godišnjica, kada se obično govori više o slavljeniku, a niti je godišnjica rada dovoljna za neku ozbiljnu analizu, Muzej savremene umetnosti se nalazi u situaciji kada je svaki povod dobrodošao kako bi se ukazalo na značaj Muzeja u kulturi glavnog grada i Srbije, a istovremeno dala podrška ovoj instituciji kako bi što pre povratila mesto koje je nekada zauzimala.

Delatnost Muzeja počinje 1958. godine kad je aktom Saveta za kulturu Narodnog odbora grada Beograda doneta odluka o osnivanju Moderne galerije, ustanove čiji je zadatak bio da prati razvoj jugoslovenske savremene umetnosti. Izvršno veće SR Srbije odlučuje da za potrebe Moderne galerije sazida zgradu koja bi zadovoljila moderne muzeološke principe i određuje lokaciju na Novom Beogradu na ušću Save u Dunav, naspram Beogradske tvrđave. Na arhitektonskom konkursu pobeđuje idejno rešenje Ivana Antića i Ivanke Raspopović. Po izgradnji nove zgrade, Savet Moderne galerije usvaja nov naziv ustanove – Muzej savremene umetnosti, koji je otvoren 20. oktobra 1965. godine. Za prvog upravnika novog Muzeja postavljen je Miodrag B. Protić.

Od tada, do danas, MSUB je prošao kroz faze velikih domaćih i inostranih uspeha, do faza poniženja i marginalizacije. Od cenjene institucije, kojom se ponosi cela država, prešao je put uspeha i padova, da bi od 2007. do 2017. utonuo u zaborav rekonstrukcije. I najzad, 20. oktobra 2017. MSUB ponovo je otvorio vrata za publiku, prikazavši dela iz muzejske kolekcije predstavljena na izložbi "Sekvence. Umetnost Jugoslavije i Srbije iz zbirki Muzeja savremene umetnosti". Autor postavke dr Dejan Sretenović, u saradnji sa kustosima Mišelom Blanušom i dr Zoranom Erićem, osmislio je prikaz razvoja umetnosti na području Srbije i Jugoslavije u periodu od početka 20. veka do danas.

Danas Znakove u potpunosti posvećujemo Muzeju savremene umetnosti kao vid podrške za ostvarivanje zadataka koje im zajednica postavlja ali i sami sebi. Govoriće: Miodrag B. Protić, Zoran Gavrić, Dejan Sretenović, Ješa Denegri, Slobodan Nakarada...

Urednik i voditelj Znakova: Sava Ristović

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи