Visine

Muzički mistik

Aleksandar Skrjabin je 1909. godine zamislio multimedijalno delo kao religijsku sintezu svih umetnosti koja će najaviti stvaranje novog sveta. Ipak, ostavio je samo skice tog dela pod naslovom Misterija, a njegov prvi deo, označen kao Uvodni čin, dovršio je mladi sovjetski kompozitor Aleksandar Njemcin.

Ovu kompoziciju slušaćemo u večerašnjoj emisiji Visine, koju uređuje Gorica Pilipović

Posle putovanja i pijanističkih turneja po Evropi, kao i dvogodišnjeg perioda u Parizu, Aleksandar Skrjabin se 1909. godine vraća u Rusiju i piše niz kompozicija, jednu grandiozniju od druge. Tako je zamislio multimedijalno delo koje će biti izvedeno na Himalajima. Zvona bi iz oblaka prizivala slušaoce. Izlasci sunca bi bili preludijumi, a zalasci kode. Plamenovi bi sijali iz erupcija svetlosti. Mirisi odgovarajući muzici ispunjavali bi vazduh. Bilo bi to poput Armagedona - trajalo bi sedam dana i zatim bi nastupio smak sveta. Ali, od celog tog apokaliptičnog remek-dela ostale su samo 72 strane partiture kad je Skrjabin umro u 43. godini. Ovako pretenciozna zamisao ne čudi od strane nekoga ko je sam sebe nazvao bogom.

Висине

Autor:
Бојана Жижић, Ивана Комадина, Горица Пилиповић, Маја Чоловић Васић, Зорица Премате и Ана Ћирица

На крају програма, у ВИСИНАМА представљамо  медитативне  и духовне композиције аутора свих конфесија и епоха. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара