Hram

Sveta zemlja

U današnjem Hramu, sa gostom emisije, sveštenikom Markom Jeftićem, obilazimo sveta mesta Istoka, a krećemo od jednog od najstarijih manastira Svete zemlje - Svetog Save Osvećenog (484. godina), manastira od koga je, na svom pokloničkom putovanju 1229. godine, Sveti Sava na dar dobio dve najveće svetinje zaštitnice, Bogorodicu Trojeručicu i Bogorodicu Mlekopitateljnicu, koje se čuvaju u Hilandaru.

Čućemo priču o manastiru Svetog Teodosija, gde se u njegovom najstarijem delu nalazi kripta u kojoj su se odmarali Mudraci sa istoka, nakon poklonjenja Bogomladencu. Odlazimo u Vitlejem, u Crkvu Hristovog rođenja, gde je kao najveća svetinja do danas sačuvana pećina u kojoj je svetlost dana ugledao Spasitelj.

Maslinska gora: Crkva "Oče naš", mesto na kojem je nastala najlepša molitva u slavu Boga (danas karmelićanski samostan podignut 1872. godine); Vidikovac na kojem se kao na dlanu vidi čitav Sveti grad, krunisan svetinjama tri monoteističke religije. Jerusalim, koji u prevodu, znači grad mira, i u njemu mesto Vaznesenja, kao i Stradalni put Gospodnji...

Od obale Galilejskog jezera, preko Gore blaženstva, dolazimo na reku Jordan, gde vernici ulaze u Svetu vodu. Na Gori Tavor prisećamo se kada je Hristos učinio jedno od najvećih čuda preobrazivši se pred svojim učenicima Petrom, Jakovom i Jovanom, a u Kani galilejskoj prisećamo se Hristovog čuda kada je na svadbi pretvorio vodu u vino...

Kao kruna ovog putovanja, naš gost govori o svom učešću, kao sveštenika, na patrijarškoj Liturgiji za Krstovdan u Hramu Vaskrsenja Hristovog u Jerusalimu i objašnjava osećaj radosti u zajednici sa svim pravoslavnim narodima, kada čujete različite jezike Bogosluženja, vidite pripadnike mnogih nacija, a svi ujedinjeni kroz Evharistiju. Čućemo kakav je odnos sa ljudima na ulicama, svakodnevni život i kakav je stvarni značaj Svete zemlje, da li je ona istinska otadžbina vernih, a zapitaćemo se i otkud to da tamo gde su velike svetinje, najveća su i stradanja.

Gost današnjeg Hrama je jerej Marko Jeftić, sveštenik Crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Mladenovcu.

Autor i voditelj: Dušanka Zeković

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се