Znakovi

Dr Nikola Dedić "Doba savremene umetnosti" u zborniku "Nova povezivanja - od scene do mreže", Fakultet za medije i komunikacije

Pre pola godine Fakultet za medije i komunikacije izdao je zbornik "Nova povezivanja - od scene do mreže", čiji su priređivači dr Jovan Čekić i dr Miško Šuvaković, a u kome su publikovani tekstovi petnaestak naših eminentnih teoretičara i istoričara umetnosti o poziciji umetnosti u savremenom društvu. Pojavom ovog zbornika ne samo da je značajno obogaćena domaća teorijska misao o umetnosti, već je doprinela i raznolikosti, jer pripadaju različitim "školama" a i dolaze iz različitih institucija, čime je zbornik dobio i svojevrsnu polemičku karakteristiku. Osnovna teza oko koje su se okupili autori jeste da je nekadašnja scena, na kojoj se odvijao spektakl, nestala i da je njeno mesto zauzela mreža. Zbog značaja radova želja nam je da pojedine tekstove pojedinačno predstavimo, kako bismo što dublje pronikli u aktuelni umetnički trenutak.

U tekstu "Doba savremene umetnosti" dr Nikola Dedić, vanredni profesor istorije umetnosti na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, analitira sintagmu "savremena umetnost", ne kao vremensku odrednicu za recentnu umetničku produkciju, već kao pojam koji objedinjuje sve one promene koje su se u umetnosti desile od šezdesetih godina XX veka. Dedić razmatra promene koje su se desile sa umetničkim delom/predmetom, umetnikom i institucijama od klasične, preko moderne, do savremene umetnosti.

Gost Znakova biće dr Nikola Dedić.

Urednik i voditelj Znakova: Sava Ristović

Naslovna strana: Dragomir Ugren "Dvanaest boja"

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво