Hipokratija

Zakon o transplantaciji ljudskih organa u Srbiji je pred nama. Kakav je pravni aspekt doniranja ljudskih organa?

Gosti današnje Hipokratije su doktorka Jelena Simić, profesorka medicinskog prava na Pravnom fakultetu Univeziteta Union u Beogradu i Nikola Stevanović, dipl. pravnik i transplantirani pacijent.

Od 14. jula 2018. imamo Zakon o transplantaciji ljudskih organa i Zakon o ljudskim ćelijama i tkivima, koje je Skupština Srbije usvojila 24. jula 2018. Zakonom o presađivanju ljudskih organa sistemski će se rešiti oblast doniranje organa, a ključna novina je što se pojednostavljuje postupak pristanka donacije, jer se svaka punoletna osoba definiše kao potencijalni donor.

Osnovni razlog za donošenje Zakona je povećanje donacije organa, povećanje broja uspešno obavljenih presađivanja organa, uz smanjenje liste čekanja (u Srbiji je 4 donora na milion stanovnika, a u Hrvatskoj 40). Zakon predviđa precizno definisanje uslova koje zdravstvene institucije moraju ispunjavati da bi se bavile poslovima presađivanja organa, kao i bolnice koje bi darivale organe. Osim toga, predviđeno je donošenje jedinstvenog Nacinalnog programa za presađivanja organa na teritoriji Srbije, sa jasnim procedurama i postupcima, uz jedinstven informacioni sistem. Nadzor nad sprovođenjem Zakona o presađivanju, biće u nadležnosti Uprave za biomedicinu.

Zakon o presađivanju ljudskih organa, između ostalog, uvodi i takozvano „pretpostavljeno donorstvo“ koje je uslovljeno pristankom porodice. Šta to znači za potencijalne kandidate za presađivanje, a šta za donore, i kakav je pravni aspekt doniranja ljudskih organa – pitanja su na koja ćemo dobiti odgovore od naših današnjih gostiju.

Emisiju priprema i vodi prof. dr Momčilo B. Đorđević.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво