Zlatni presek

Izložba: "Inter/Akcija 2018", Galerija Doma omladine Beograda; Gabrijel Glid "Seen and Not Seen", Oficirski dom, Niš

Izložba "Inter/akcija" koja se održava već četvrtu godinu, predstavlja rezultat saradnje studentkinja i studenata Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu i Odeljenja za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu, a proistekla je iz potrebe za uspostavljanjem/intenziviranjem dijaloga između mladih profesionalaca koji, svako na svoj način, stupaju u polje umetnosti. Nastala kroz upoznavanje, diskusije i razmenu interesovanja o savremenoj umetnosti i iskustava specifičnih za obrazovne sisteme pomenutih institucija, izložba je koncipirana kao presek stanja aktuelnih i međusobno raznovrsnih istraživanja studentkinja i studenata Fakulteta likovnih umetnosti. Izložbu prati i katalog koji će biti promovisan tokom trajanja izložbe, a koji su koncipirali studentkinje i studenti istorije umetnosti.

U organizaciji Galerije savremene likovne umetnosti, u Oficirskom domu u Nišu, otvorena je izložba beogradskog umetnika Gabriela Glida pod nazivom "Seen and Not Seen", na kojoj se autor predstavio izborom skulptura i grafika iz svog najnovijeg opusa. Glid je tridesetogodišnju karijeru gradio na jedinstvenom odnosu prema materijalu i njegovom prirodnom značenju koji on uobličava sofisticiranim pristupom uz jedva naznačene dodatke humora i ironije. Njegove skulpture, uključujući i dela zastupljena na niškoj izložbi, u svojoj primarnosti podrazumevaju osnovne geometijske oblike koje umetnik daljom razradom dovodi do novih nivoa značenja i tumačenja. U tematskom pogledu, Glidovo inspirativno polazište su različiti fenomeni individualne i društvene stvarnosti - od pitanja identiteta, preko potrošačkog društva do globalnih geopolitičkih odnosa.

Gosti Zlatnog preseka biće Biljana Đurđević i Gabrijel Glid, oboje profesori na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu.

Urednik i voditelj emisije: Sava Ristović.

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи