Čekajući vetar

Ekološki magazin

U epskoj teoriji smo nebeski narod, a to se baš i nije pokazalo korisnim. U praksi bismo mogli da krenemo kosmičkim putem, bez mitova i legendi – potpuno realno. Ulaganje u kosmičku industriju pomoglo bi u sprečavanju prirodnih katastrofa, a uticalo bi i na efikasnije korišćenje prirodnih resursa. Siromaštvo kao argument za neulaganje pobijaju mnoge zemlje, uključujući i Nigeriju. Šta je svemirsko pravo, koji su potencijali nove trke u svemiru i gde je tu korist za Srbiju – gost emisije je Marko Pajović iz Srpskog zaloga za svemir.

Oktobar je mesec pravilne ishrane, a 16. oktobar Svetski dan hrane, koji se od 2001. obeležava i u Srbiji. Ove godine slogan je: "Klimatske promene utiču na proizvodnju hrane". Svetsku populaciju istovremeno ubijaju glad i gojaznost. Uz svest o tome da sve manje znamo šta jedemo – raste potreba da to promenimo. Jedan od najsigurnijih izbora je organska hrana. O tome govori Aleksandra Sekulić, nutricionista-dijetetičar Idea Organic.

Akademska slikarka Slobodanka Rakić Šefer kaže da niko ne bi trebalo da ode sa ovog sveta a da nije zasadio bar jedno drvo, a ako umetnik nema sklad sa prirodom – nema ga ni sa sobom. Čitavi ciklusi slika nastali su inspirisani prirodom: medeni vajati – pčele i rajske ptice – paunovi. Slikala je i školjke, za koje kažu da mogu da im čuju šum ako se dovoljno približe slici. U Domu vojske, 17. septembra biće otvorena izložba "U slavu vinove loze".

Čućete i o nameri da se u Novom Sadu napravi katastar zelenila, kao i iskustva novinara koji je istraživao kako se troši "zeleni dinar" u gradovima Srbije.

Autor i voditelj emisije je Aleksandra Vukićević.

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се