Čekajući vetar

Ekološki magazin

Neki frižideri istog kvaliteta skuplji su u odnosu na druge, u zavisnosti od proizvođača. Jedan od bitnih razloga je plaćanje ekološke takse. Prevedeno na svakodnevni jezik i srpske prilike: ti si glup, a on je pametan i sposoban, ti plaćaš naknadu za zaštitu životne sredine, a on koristi to što ga država ne juri da radi po zakonu. Namenski novac ni po zakonu više ne mora namenski da se troši, što je zgodno za lokalne vlasti, ali životnu sredinu ostavlja u dronjcima. Čućete šta je rečeno na panel diskusiji "Finansiranje životne sredine - realnost i perspektive", održanoj u Novom Sadu.

Jestivo ulje je dobro za krofne i pomfrit, ali za zemlju i vodu je zagađivač. Najbolje je kada se posle upotrebe reciklira i u vidu biodizela - na kraju ispari. Zvuči jednostavno, ali u Srbiji delimično funkcioniše. O tome govori Branislav Bogojević, direktor firme Esotron.

Srednja tehnička škola "Mihajlo Pupin" iz Kule školuje prvu generaciju učenika na smeru Obnovljivi izvori energije. Tek četvrti ministar prosvete je za uvođenje ovog smera imao sluha. Imaju status povlašćenog proizvođača ekektrične energije preko solarnih panela postavljenih na krovu, a nameravaju da uskoro čitava škola postane "pametna" zgrada. Nastavnik Marjan Ivanov jedan je od entuzijasta koji su sve to pokrenuli.

Ana Batrićević je doktorirala na pravnoj zaštiti životinja. U svom poslu naučnog saradnika na Institutu za kriminološka i sociološka istraživanja koristi i saznanja do kojih dolazi i strašću za fotografisanjem. Njene fotografije sa deponije Vinča videli su građani i Srbije i Francuske, a boravak na ovoj i sličnim lokacijama pokazao joj je koliki je jaz između teorije i prakse.

O nezi kože, ulozi hijalurona u obnavljanju svežine, o solarijumu i upotrebi krema za lice, govori dr Tanja Tirnanić iz Gradskog zavoda za kožne i venerične bolesti.

Autor i voditelj emisije je Aleksandra Vukićević.

Чекајући ветар

Autor:
Александра Вукићевић

Еколошки магазин који се бави односом човека и животне средине, човека и природе. Емитује се недељом од 8 до 10 сати. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво