Znakovi

Dr Bojana Matejić "Teorija umetnosti / umetnika kao proizvodnja znanja o i u umetnosti u uslovima kognitivnog kapitalizma" u zborniku "Nova povezivanja – od scene do mreže", Fakultet za medije i komunikacije

Do sada je u Znakovima već ukazano na značaj zbornika "Nova povezivanja – od scene do mreže" u izdanju Fakulteta za medije i komunikacije. U njemu su publikovani tekstovi petnaestak naših eminentnih teoretičara i istoričara umetnosti o poziciji umetnosti u savremenom društvu, čime je značajno obogaćena domaća teorijska misao o umetnosti. Pored toga, autori posmatraju savremenu umetnost s različitih pozicija, i dolaze iz različitih institucija, čime je, posle dugo vremena, stvoreno polemičko okruženje. Osnovna teza oko koje su se okupili autori jeste da je nekadašnja scena, na kojoj se odvijao spektakl, nestala i da je njeno mesto zauzela mreža. Zbog značaja radova želja nam je da pojedine tekstove pojedinačno predstavimo, kako bismo što dublje pronikli u aktuelni umetnički trenutak.

U tekstu "Teorija umetnosti / umetnika kao proizvodnja znanja o i u umetnosti u uslovima kognitivnog kapitalizma", dr Bojana Matejić, umetnica i teoretičarka umetnosti, profesorka na Fakultetu likovnih umentosti, u fokus istraživanja stavlja produkciju umetnosti i umetničke teorije sa stanovišta kritičke političke ekonomije. Pozivajući se na tezu Viktora Bergina (Victor Burgin) da teorija umetnosti podrazumeva praksu pisanja koja dovodi u pitanje pitanje pretpostavke zdravorazumskih polazišta i stavova u i o umetnosti, Bojana Matejić razmatra odnos umetničke (izlagačke) prakse i teorije, ispitujući svrhovitost umetnosti i vrednosti koje ona otelovljuje ili kojima služi.

Gost Znakova biće dr Bojana Matejić.

Urednik i voditelj Znakova: Sava Ristović

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи