Hram

Bogočovečanska prosveta Svetog Justina Ćelijskog

Otac Justin (Popović) rođen je u Vranju 1894. na dan Blagovesti Presvete Bogorodice i po prazniku dobija ime Blagoje. Porodično, Popovići su generacijama i generacijama davali sveštenike i u tom duhu pobožnosti, crkvenosti, odrastao je mali Blagoje...

Doktor teologije, profesor Beogradskog univerziteta, arhimandrit manastira Ćelije, veliki duhovnik, upokojio se na dan kada je i rođen, na Blagovesti, 7. aprila 1979. godine. Odlukom Svetog arhijerejskog sabora SPC iz 2010. godine, Justin Popović je kanonizovan u red svetitelja SPC.

Celokupan opus oca Justina obuhvata oko 40 tomova, a od toga je do sada objavljeno na srpskom oko 30, na grčkom 4, 7 tomova na francuskom i 1 na engleskom. Brojni radovi Ave Justina, osim dogmatike i egzegetike, obuhvataju oblasti patristike, asketike, liturgike, kao i teme iz hrišćanske filosofije, a posebno iz pravoslavne antropologije i na pravoslavlju zasnovane filosofije kulture.

O životu i delu Ave Justina, u današnjem Hramu razgovaramo sa dr Nevenkom Pjevač, koja je i magistar teologije, veroučitelj i pisac tri knjige o blagovesniku ćelijskom, Svetom Justinu.

Autor i voditelj: Dušanka Zeković

Sve sugestije u vezi emisije Hram slušaoci mogu poslati na mejl adrese: dusanka.zekovic@rts.rs i duskazekovic@gmail.com

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво