Put svile

Timbuktu

Put svile danas vas vodi kroz istoriju Timbuktua, grada toliko tajanstvenog da je njegovo ime postalo sinonim za mističnu teritoriju, mesto nedostupno ljudskom iskustvu. Poreklo takve percepcije ovog afričkog grada, velike i burne istorije, koji je postao poznat kao "grad 333 sveća", potiče od oreola misterije koji ga je u evropskim predstavama obavijao još od 14. veka. To je bilo mesto, govorilo se, gde je zlata bilo koliko i peska i gde su se bogatstvo, mudrost i kultura prepleli stvorivši jednu veliku civilizaciju.

U svojim zlatnim danima, Timbuktu je, zapravo, u mnogo čemu prevazilazio i najsmelije maštarije Evropljana. Udaljen od svih staza tradicionalnog Puta svile, bio je snažno povezan sa mnogim zemljama kroz koje su putevi svile prolazili, pre svega onim na Bliskom istoku. Mnogobrojni kontakti trgovaca i učenih ljudi sa različitih strana sveta, stvorili su, neminovno, izuzetno živopisnu kulturu koja je ovde cvetala. Njeni daleki odjeci i danas se mogu čuti u muzici koja se tu izvodi.

Za današnji Put svile, odabrali smo muziku koju stvara trio malijskog svirača kore, Balakea Sisokoa.

Autor emisije je Ivana Komadina.

Пут свиле

Autor:
Ивана Комадина

Пут свиле, као јединствено “радијско путовање”, недељом одводи слушаоце у неку од земаља повезаних са традиционалним Путем свиле, уз актуелна остварења из жанра “World music” и раритетне записе традиционалне музике. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво