Hram

Patrijarh srpski Dimitrije (1920-1930) i njegovo vreme

Patrijarh Dimitrije (Pavlović; Požarevac, 28. oktobar 1846 - Beograd, 6. april 1930) bio je 39. patrijarh Srpske pravoslavne crkve, u periodu od 1920. do 1930. ali i prvi srpski patrijarh obnovljene Patrijaršije, nekadašnje Pećke patrijaršije koja je ukinuta 1766. godine. Pre stupanja na ovu dužnost bio je beogradski mitropilit od 1905. do 1920. godine. Za vreme Prvog svetskog rata prošao je sva stradanja sa svojim narodom i vojskom, prešao Albaniju i stigao na Krf.

Posle završetka Prvog svetskog rata i stvaranjem kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca sve srpske eparhije su se našle u ovoj državi. Nova državna vlast dala je saglasnost i Srpska crkva se obratila Carigradskoj patrijaršiji kao majci crkvi i upoznala je sa novim okolnostima u kojima se našla sa željom da se Patrijaršija obnovi. Carigradska patrijaršija je to odobrila, izdajući odgovarajući Tomos. Prvi srpski patrijarh obnovljene Patrijaršije bio je mitorpolit Srbije Dimitrije.

U današnjem Hramu o životu, delu i vremenu prvog srpskog Patrijarha obnovljene Patrijaršije, a 39. po redu u istoriji Srpske pravoslavne crkve, patrijarhu Dimitriju (Pavloviću) govori protojerej-stavrofor dr Aleksandar Sredojević, autor knjige "Srpski Patrijarh Dimitrije Pavlović 1920-1939".

Autor i voditelj: Dušanka Zeković

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво