Znakovi

Nataša Galečić i Nemanja Nikolić: Field of teleportation, Galerija Doma omladine Beograda

Iako pripadaju mlađoj generaciji umetnika, i Nataša Galečić i Nemanja Nikolić su već izgradili zavidne karijere, te njihovo zajedničko izlaganje može da predstavlja i malo iznenađenje. Ali, ideje koje stoje iza predstavljenih radova ukazuju koliko su im gledišta kompatibilna, pa tako i logičnost zajedničkog izlaganja.

Pošavši od činjenice da smo usled prekomerne upotrebe tehničkih pomagala (kamera, telefona, fotoaparata itd.) naviknuti da svet posmatramo kroz tehnološka sočiva u kojima se svakodnevni narativi pretvaraju u kontrolisane i proračunate algoritme, koji nas uvode u polje iluzije i parališu fenomenološku obradu informacija. Ono što je predmet istraživanja ove izložbe jeste kako se psihološke i emotivne jedinice vremena mogu iz stanja fluidnosti i efemernosti preneti u polje statičkog delovanja i pasivnog doživljaja.

Nataša Galečić u svom radu fokusira ritam urbanog prostora kroz arhitektoniku njegovog otpada (mahom elektronskog) koji je pravi alter ego jednog grada. Nemanja Nikolić ritam pokretnih slika (filma) prevodi u svojevrsni notni zapis apstraktnih linija, kao svojevrsni kôd razumevanja samih vizuelnih predstava.

Nataša Galečić je diplomirala na Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, 2010. Master studije završila je na "Mur koledžu za umetnost i dizajn" u Filadelfiji 2013. godine. Učestvovala je na izložbama kako u zemlji tako i u inostranstvu. Do sada je imala tri samostalne izložbe, i dobtinik je mnogih stipendija i nagrada. Nemanja Nikolić je diplomirao na Fakultetu likovnih umetnosti 2010. Trenutno je na doktorskim umetničkim studijama. Svoj rad predstavio je na pet samostalnih i velikom broju grupnih izložbi, kao i na većem broju festivala u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je nekoliko nagrada za umetnost. Autor je dva murala u javnom prostoru Beograda. Jedan je od suosnivača Umetničkog prostora U10.

Urednik i voditelj Znakova: Sava Ristović

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се