Čitač

Ratka Denemarkova i dva Murakamija

U Beogradu je završen književni Festival novog stvaralaštva "Njena zemlja", koji smo najavili u prošloj emisiji. Na ovom festivalu učestvovala je češka književnica Ratka Denemarkova, čija su dva romana – "Prilog istoriji radosti" i "Novac za Hitlera" – objavljena i kod nas. Kada pominjemo ovu autorku, ključna reč za njeno stvaralaštvo je – angažovanost. U današnjem izdanju emisije, čućete razgovor sa Ratkom Denemarkovom.

Pre nekoliko dana, izdavačka kuća "Geopoetika" obradovala je ljubitelje slavnog japanskog pisca Harukija Murakamija drugim delom njegovog najnovijeg romana "Ubistvo Komtura" – "Metafora se kreće". O ovom romanu razgovaramo sa urednicom u "Geopoetici" Jasnom Novakov Sibinović.

Nedavno je u Puli održan skup o japanskoj književnosti, a tema izlaganja doktora književnosti Milice Obrenović bilo je delo Rjua Murakamija. Njegovi romani su šokantni, autor je takozvane "mračne proze" ali je i veoma popularan, kako u Japanu, tako i u svetu.

U izdanjima Booke, čitali smo više njegovih romana: "U miso supi", "Karaoke strave", "Audicija" i druge. Osim što piše, Rju Murakami je i reditelj nekoliko filmova. Omiljeni je pisac svog poznatog prezimenjaka, Harukija.

Čitač uređuje i vodi Dragana Kovačević.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво