Antikoteka

Monahinja iz 12. veka Hildegard fon Bingen ili Sibil od Rajne bila je ne samo prva žena kompozitor u zapadnom svetu nego i jedna od retkih žena svog doba koju su veoma uvažavali učeni savremenici.

Vodila je dva manastira koja je sama osnovala, putovala je širom Evrope propovedajući i dopisivala se sa mnogim istaknutim ličnostima tog doba. Bila je mistik, pesnik, kompozitor, kosmolog, propovednik, pisala je tekstove i o medicini, prirodi. Hildegard fon Bingen je posvećena današnja Antikoteka, u kojoj ćete slušati odlomke njenog misterija Ordo Virtutum, antifone, sekvence i laude Svetoj Ursuli.

U rubrici Antikoskop predstavljamo još jednu monahinju i značajnu ženu-muzičara ali našeg doba, sestru Mari Kejruz, koja je svoju i umetničku i misiju časne sestre, posvetila svojevrsnom pomirenju Istoka i Zapada u njihovim duhovnim muzičkim tradicijama - upravo onako kako te tradicije žive na Bliskom istoku, gde se pronalaze njihovi najstariji slojevi.

Urednik i voditelj je Bojana Žižić.

Антикотека Антикотека

Autor:
Бојана Жижић

Антикотека (недељом, 16.00-17.00) води слушаоце у свет ране музике и прати делатност уметника специјализованих за ову област који свирају на инструментима из епохе или њиховим копијама. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво