Znakovi

Ivana Simeonović Ćelić, Savo Popović: "Milija Nešić", monografija, Muzej Zepter

Kao drugi dobitnik nagrade "Stojan Ćelić", Muzej Zepter, koji i dodeljuje priznanje, organizovao je dobitniku Miliji Nešiću izložbu (otvorena 1. jula) i objavio Monografiju iz pera istoričara umetnosti Ivane Simeonović Ćelić i Save Popovića, čija je promocija bila 14. septembra.

Milija Nešić je veliku popularnost ali i priznanja kritike doživeo u periodu kada je stvarao svoje čuvene "Mrdalice", od kraja sedamdesetih do prve polovine devedesetih. Kada je prvi put predstavio "Mrdalice", 1979. u Kulturnom centru Beograda, Nešić je u njima sublimirao mnogo i umetničkih i ličnih ali i opštih činilaca. Bila je to lična sinteza iskustava prethodne 2 decenije umetničkog stvaralaštva, ispunjenog neostvarenim planovima, i pesimističkog pogleda na budućnost kolektivnog bića kojim uvek neko drugi komanduje, a stvorena u vreme "obnove slike" s jakim konceptom kao polazištem.

"Inspirišu me večiti sukobi, stradanja, krvoprolića... u ljudskom rodu, izazvana bezbrojnim protivrečnim i besmislenim ideologijama i religijama, koje nam u ime HUMANOSTI i RAJA na ovoj planeti nude i podmeću HAOS i stvaraju PAKAO. Ako ovome dodam zatvoreni krug koji čine eros i tanatos, u kojem se ljudski život odvija, inspiracija za Mrdalice je neiscrpna", zapisao je Milija Nešić.

Milija Nešić je diplomirao na Akademiji (danas Fakultetu) likovnih umetnosti 1961. a magistrirao 1964. Organizovao je brojne samostalne i učestvovao u grupnim izložbama, a 1994. dobio je Politikinu nagradu iz Fonda Vladislava Ribnikara.

U Znakovima ćemo preneti zvučne zapise sa promocije monografije i razgovarati s koautorkom monografije prof. dr Ivanom Simeonović Ćelić, direktorkom Muzeja Zepter.

Urednik i voditelj Znakova: Sava Ristović

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара