Znakovi

Ivan Šuletić "Cityscapes", Galerija Kulturnog centra "Laza Kostić", Sombor

Nastavljajući istraživanja vizuelnog predstavjanja grada kao depresonalizovanog urbanog entiteta, Ivan Šuletić je u somborskoj Galeriji Kulturnog centra "Laza Kostić" predstavio izložbu slika i crteža Cityscapes. Bezlične elemente arhitektonike novogradnje Šuletić je prikazao kroz repeticiju određenog inserta do beskonačnosti (ivica slike), stvorivši satijevski ritmičnu asocijativnu sliku. Linije i površine, elementi stvaranja i slike i arhitekture, akcentuju taj ritam monotonosti ukazujući na momenat u kome se savremena civilizacija nalazi. Jer to može biti bilo koji grad u svetu, a izborom specifičnog rakursa (odozgo), kada se urbani pejzaž posmatra iz vizure drona ili satelita (Google maps), naglašena je ta dehumanizacija čovekovog okruženja, ali i čovekova spoznaja sopstvenog okruženja.

"Ovi prostori koji se ne sagledavaju iznutra su u potpunosti lišeni narativa i pojedinačnih priča eventualnih stanovnika. Deluju kao totali distopije koja je nenastanjena, a u kojoj opet svi živimo, gledano sve kroz opšte oko, a ne kroz oko pojedinca", naveo je Dušan Savić u predgovoru kataloga.

Ivan Šuletić je 2007. diplomirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, a 2015. i doktorske umetničke studije na istom fakultetu. Od 2009. izlaže samostalno i grupno u zemlji i inostranstvu, a zaposlen je kao docent na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu. Dobitnik je i druge nagrade "Niš Art Fondacije" za 2015. godinu, a trostruki je finalista nagrade "Dimitrije Bašičević Mangelos" (2014, 2015. i 2017. godinu). Jedan je od osnivača i kourednika internet magazina za savremenu umetnost "Supervizuelna". Izložba u Somboru relaizovana je kao deo nagrade koju je osvojio na manifestaciji "Likovna jesen 2016".

Urednik i voditelj Znakova: Sava Ristović

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи