Put svile

Bopavand,selo u pustinjskom delu Radžastana

Bopavand je selo u kojem žive sveštenici nomadskog naroda Rabari. Čini ga oko pet stotina kuća kružne osnove, ukrašenih krečom.

Krovovi su kupasti, izrađeni od sive slame, pa iz daljine selo liči na gust niz uredno poređanih pečuraka. Mada na prvi pogled izgleda kao da se od nečeg brani, Bopavand svoj unutarnji život otkriva čim se stupi u njega. Iz koliba se neprestano pojavljuju i u njima iščezavaju muškarci u belom i žene u crnom. Svako od majušnih ovalnih vrata i prozora ima svoj oblik i veličinu i ta raznolikost prija oku: ovde je sve napravljeno rukama, od zemlje, drveta, slame i kamena.

U današnjem Putu svile, zavirićemo u ovo neobično selo u pustinjskom delu Radžastana, u muzičkom društvu ansambla Gypsy Banjaras, koji neguje muzičku tradiciju nomadskog naroda Bandžara iz severozapadnog dela Gudžarata u Radžastanu.

Autor emisije je Ivana Komadina.

Пут свиле

Autor:
Ивана Комадина

Пут свиле, као јединствено “радијско путовање”, недељом одводи слушаоце у неку од земаља повезаних са традиционалним Путем свиле, уз актуелна остварења из жанра “World music” и раритетне записе традиционалне музике. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво