Rečeno i prećutano

Pogled sa tvrđave

Mnogi putopisci bili su zadivljeni pogledom na ušće Save u Dunav sa Kalemegdana. No to je samo jedan od pogleda koji odizimaju dah. Pogled na Dunav takođe je veličanstven i sa nekih drugih, uglavnom srednjovekovnih, tvrđava koje krase njegove obale u Srbiji. U knjizi „Tvrđave na Dunavu”, koju su objavili Prometej i RTS, opisano je 12 tvrđava, od kojih su neke dostupne posetiocima a neke ne. Autori monografije su Valentina Vuković, Srđan Ercegan, Vladimir Pihler i Miško Lazović.

U emisiji Rečeno i prećutano, govorićemo o ovim tvrđavama, stanju u kome se nalaze i njihovim turističkim potencijalima. O potencijalu Dunava kao reke koja spaja nekoliko zemalja često se govori, postoji Dunavska regija, kao i brojni programi EU koji promovišu ovu reku, njene lepote, ekonomske veze i kulturu. Srbija je svojevremeno donela strategiju, u turističkom smislu dosta je urađeno poslednjih desetak godina, ali je samo Beogradska tvrđava živa preko cele godine.

Temom potencijala bavila se, pre nekoliko godina, dr Aleksandra Terzić u knjizi „Perspektive razvoja kulturne rute tvrđave na Dunavu u funkciji obogaćivanja turističke ponude”.

Gošće emisije su dr Valentina Vuković i dr Aleksandra Terzić.

Autor: Svetlana Jajić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво