Znakovi

Dr Zoran Erić - "Beogradska umetnička scena - od centra do periferije i nazad" u zborniku "Nova povezivanja - od scene do mreže", Fakultet za medije i komunikacije

U Znakovima je već ukazano na značaj zbornika "Nova povezivanja - od scene do mreže" Fakulteta za medije i komunikacije, s tekstovima naših eminentnih teoretičara i istoričara umetnosti koji razmatraju poziciju umetnosti u savremenom društvu, pre svega jer obogaćuje domaću teorijsku misao o umetnosti i to kroz različitost pogleda, čime je, posle dugo vremena, stvoreno polemičko okruženje. Osnovna teza oko koje su se okupili autori jeste da je nekadašnja scena, na kojoj se odvijao spektakl, nestala i da je njeno mesto zauzela mreža. Zbog značaja radova želja nam je da pojedine tekstove pojedinačno predstavimo, kako bismo što dublje pronikli u aktuelni umetnički trenutak.

U tekstu "Beogradska umetnička scena - od centra do periferije i nazad" dr Zoran Erić, šef odeljenja umetničkih zbirki Muzeja savremene umetnosti, analizira odnos lokalnog i globalnog, a potom i odnosa centra i periferije na primeru Beograda.

Erić ukazuje da se model globalnog, kako su ga postavile multinacionalne kompanije u eri liberalnog kapitalizma, danas modifikuje lokalnim specifičnostima, i prihvata, kao izraz novih okolnosti, Laturovu kovanicu "glokalno", što u tekstu razvija kroz primer Beograda i njegovih institucija kulture, pre svega svog Muzeja savremene umetnosti, u promenjenim okolnostima, kako globalnim tako i lokalnim.

Urednik i voditelj Znakova: Sava Ristović

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи