Sporovi u kulturi

O jeziku i pismu

Polemike oko ćiriličnog pisma bile su u fokusu naše pažnje. Pečat su im dale rasprave vođene između dvojice profesora Filološkog fakulteta u Beogradu, ali lingvističke teme često su poprimale pečat ličnog, što je sa stanovišta struke u nekim situacijama delovalo neprimereno.

U današnjoj emisiji mi ćemo nastaviti temu prošlog petka započetu o jeziku i pismu, i čuti tumačenja prof. dr Ranka Bugarskog o ključnim pitanjima u ovom sporu. Na čemu pojedini srbisti zameraju profesoru opšte lingvistike, angistike i sociolingvistike kada je reč o tumačenju Predloga o izmenama i dopunama Zakona o jeziku i pismu, službenoj i javnoj upotrebi srpskog jezika i ćiriličkog pisma i viđenju, ako pomenuti Zakon bude usvojen, njegove primene u praksi?

Temu ćemo proširiti i na jezik i govoriti o tome kako bi srpski trebalo da se brani od prekomernih tuđica, posebno anglicizama, koje su naš jezik "okupirale".

Gosti autorke i urednice Melihe Pravdić su prof. dr Ranko Bugarski, redovni profesor Filološkog fakulteta u penziji, i književnik i publicista Miodrag Ilić.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво