Znakovi

Aleksandar Jevtić "Kako smo živi", galerija Remont, Beograd

"Crteži koje radim polaze na površinskom nivou od odnosa prema lokalnoj sredini, u kojoj živim i radim – udaljenim predgrađima Beograda. U tom smislu, oni su duboko psihogeografski" – zapisao je Aleksandar Jevtić za svoju izložbu "Kako smo živi" predstavljenu u galeriji Remont.

Jevtićevi crteži malih dimenzija prepuni su elemenata jednog "izmaštanog" sveta, predstavljenih kao elementi koji posmatraču nude mogućnost ličnog konstruisanja, za bezbrojne kombinacije čije ograničenje je samo imaginacija. Oslanjajući se namerno u izrazu na dečiji crtež, tj. koristeći naizgled naivnost i nevinost, Jevtić govori o temama svakodnevice koja pritiska običnog čoveka. Jevtić to objašnjava: "Izložba ’Kako smo živi’ bavi se strategijama preživljavanja – od onih meni najbližih, iz sopstvenog komšiluka, do svih ostalih od pamtiveka do danas, bez ikakvog davanja suda o tome šta treba, ili sme, da nastavi da postoji, a šta ne. Jedna od ovih strategija – skrivanje, zauzima posebno mesto, zato što je posebno smešna, posebno strašna i posebno karakteristična za opstanak umetnosti i umetnika".

Aleksandar Jevtić je završio Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu, smer Grafika i knjiga. Nekoliko godina je radio kao ilustrator, a zatim se posvetio istraživanju crteža i radu sa decom, mladima i ugroženim grupama. Vodio je radionice za decu i mlade u Regionalnom centru za talente i centru za likovno obrazovanje "Šumatovačka".

Urednik i voditelj Znakova: Sava Ristović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво