Zlatni presek

Projekat "Poezija i performans. Istočnoevropska perspektiva", Galerija "Podroom", KCB; Goran Stojčetović "Radionice dubinskog crteža", galerija "Remont"

Projekat "Poezija i performans. Istočnoevropska perspektiva" iniciran je na Univerzitetu Cirih i bavi se performativnim aspektima poezije i vizuelnih umetnosti tokom epohe socijalizma. U pitanju je višegodišnji turing projekat koji obuhvata izložbu, konferencije, performanse i monografiju. Ostvaruje se u saradnji s velikim brojem institucija u gradovima koji su nekada pripadali tzv. istočnom bloku i ukazujući na sličnost ideja koje su pesnici i umetnici zastupali.

Beogradsko izdanje ove izložbe, predstavljeno u galeriji Podroom Kulturnog centra Beograda, usredsređuje se na performans i umetnost socijalističke Jugoslavije, a obuhvata i radove nastale u drugim istočnoevropskim sredinama. Izložba prikazuje tekstualne partiture, fotografije, knjige, audio i video radove kao i dokumentaciju određenih performansa realizovanih u "doba socijalizma". Tako, publika ima priliku da vidi radove Katalin Ladik, Vujice Rešina Tucića, grupa OHO, BOSCH+BOSCH i KOD, zatim Dimitrija Pirgova, Lava Rubinštajna, Eugena Gomringera, Eve Partum, Andreja Monastirskog, itd, a slušaoci Zlatnog preseka će biti u situaciji i da čuju neke od njih. Razgovaraćemo sa Dubravkom Đurić, koautorkom izložbe.

Pod sloganom "talenat nije potreban", umetnik Goran Stojčetović je u galeriji Remont započeo "Radionicu dubinskog crteža", kako bi i vaninsitucionalno pokazao da je crtež reflektivna mapa duševno-duhovnih stanja i procesa, a da je samo crtanje fokusiranje misaonog toka. Pošavši od ličnog iskustva i spoznaje, Goran Stojčetović je kroz umetničku praksu razvio poseban sistem crtanja, tj. relacionu tehniku dubinskog crteža koji već par godina praktikuje u saradnji sa timom psihologa i psihijatara na Klinici za psihijatriju Vojno-medicinske akademije u Beogradu. Radionice dubinskog crteža u Remontu bi omogućile da se ovaj princip rada po prvi put primeni i izvan bolnice. Svaki element crteža govori nešto o crtaču, o njegovom karakteru, modelima ponašanja, tendencijama, unutrašnjim sadržajima i tenzijama, trenutnim stanjima...

Urednik i voditelj emisije: Sava Ristović

Naslovna strana: Sa "Radionice dubinskog crteža" 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво