Put svile

Gruzija

Vino je neodvojivi deo života u Gruziji. Jedna važna gruzijska legenda tvrdi da se Nino, žena koja je donela hrišćanstvo u Gruziju, nakon sna u kojem joj se ukazala Devica Marija, probudila sa krstom od vinove loze u rukama, što je za nju bio znak da bi trebalo da širi Božju reč. Otuda su se vino i pijenje vina, u Gruziji pretvorili u način iskazivanja hrišćanske vere. Otuda je i ispijanje zdravica deo  gruzijske kulture već vekovima i izvodi se s posebnom pažnjom i uz mnogo složenih rituala.

 

O tajnim receptima gruzijskog vina i mnogim drugim dragocenostima ove zemlje koje se smatraju za "male životne radosti", govorićemo u današnjem Putu svile.

Muzički ram ovog puta pružiće nam doajeni gruzijske muzike: Lele Tataraidze, Hamlet Gonašvili, Đansug Kahidze, trio Omara Kelaptrišvilija i horovi Rustavi i Kolketi.

Autor emisije je Ivana Komadina.

broj komentara 0 pošalji komentar
 Put svile Put svile

Autor:
Ivana Komadina.

PUT SVILE, kao jedinstveno “radijsko putovanje”, nedeljom odvodi slušaoce u neku od zemalja povezanih sa tradicionalnim Putem svile, uz aktuelna ostvarenja iz žanra “World music” i raritetne zapise tradicionalne muzike. [ detaljnije ]