Hipokratija

Bolest nevoljnih pokreta - problem mladih i starih

Gošća emisije je gospođa dr Marina Svetel, sa Klinike za neurologiju KCS i odeljenja za nevoljne pokrete i degenerativne bolesti mozga, profesorka neurologije na Medicinskom fakultetu u Beogradu.

Nevoljni pokreti se događaju van kontrole svesti, a manifestuju se u razičitim, uglavnom tipičnim i lako prepoznatljivim vidovima. Iako se ne radi o svesnim i planiranim pokretima, svi oni potiču iz delova mozga koji pod normalnim okolnostima, tj. u svesnom stanju, učestvuju u svakodnvnoj životnoj dinamici. Međutim, nevoljni pokreti su posledica odsustva kontrolnih mehanizama koji sve pokrete tela i udova podešavaju svrsi i određuju im opseg, intenzitet i trajanje.
U svakodnevnom životu, u trenucima apsolutne opuštenosti tela, postoji takozvani „fiziološki tremor" tj. minimalno, ritmičko podrhtavanje mišića, koje se obično ne vidi, osim kad je osoba koju posmatramo izložena bilo kojoj vrsti stresa, najčešće strahu, velikoj radosti, hiperglikemiji, hipertiroidizmu i apstinenciji od hroničnog alkoholizma.
Međutim, patološka slika fiziološkog tremora je „esencijalni tremor", u suštini, najčešća vrsta nevoljnih pokreta, koja uglavnom pogađa ruke. Javlja se u bilo kom životnom dobu, ali najčešće posle 70. godine. Obično je obostran i simetričan, zahvata glavu i govor, a pogoršava ga stres. Rezultat neurološkog pregleda je normalan. Esencijalni tremor se razlikuje od tremora u Parkinsonovoj bolesti (poznatijom u javnosti od svih drugih bolesti sličnog porekla) po odsustvu tremora u mirnom stanju, po sporosti pokreta i po teškom istezanju skoro ukočenih mišića, na primer pri opružanju ruke, prethodno savijene u zglobu lakta.

O razlozima nevoljnih pokreta, njihovoj anatomskoj osnovi, podeli, kliničkoj slici i lečenju, govoriće profesorka Marina Svetel.

Emisiju priprema i vodi prof. dr Momčilo B. Đorđević.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво