Čekajući vetar

Ekološki magazin

Biti vegan znači poštovati sva živa bića i njihova prava, a sebe shvatiti kao deo koji zajedno sa ostalim bićima čini celinu. Više od 70 milijardi životinja godišnje se uzgaja zbog hrane. Na svetu je deset puta više farmskih životinja nego ljudi. Vegani ističu da je ta vrsta proizvodnje hrane jedan od najvećih zagađivača životne sredine, a na često pitanje: odakle ti proteini ako si vegan, odgovaraju: odakle kravama i slonovima proteini i kako to da, jedući biljke, izrastu tako veliki i jaki? Čućete iskustva Ivane Slavkovski Bilić i Aleksandra Galovića.

Opština Ub ima pet reka, podzemne vode, dvorišne bunare i veštačko jezero. Reke su zagađene, podzemne vode isušuju kopovi, bunari ostaju bez vode, a oko jezera seku drveće, bacaju smeće i mrtve prasiće. Pored bogatstva dobijenog od prirode na poklon - meštani često zavise od cisterni.

Pod motom "Razmrdaj čula", održava se treći po redu Mountain music fest, na ski stazi na Divčibarama, u subotu, 18. avgusta. Posetiocima se od podneva do jedan sat posle ponoći nudi bogat mizički program i petnaestak različitih radionica za decu i odrasle. Na Festival vas pozivaju organizator Matija Trpković i jedni od učesnika Alice in Wonder  Band, Ana Vrbaški i Marko Dinjaški.

Frižider bačen u prirodu, obično u potok, zagadi životnu sredinu kao i automobil za godinu dana. Najveća fabrika za reciklažu električnog i elektronskog otpada nalazi se u Nišu. Za reciklažu jednog frižidera potrebno je desetak minuta. Gvožđe, bakar i plastika ponovo se upotrebljavaju, a freon se, kao opasan otpad, izvozi u Nemačku. Kroz fabriku E-reciklaža u Nišu, provešće vas Vladimir Živaljević i Marija Micaković, a čućete i zašto se u Srbiji ne recikliraju baterije.

Autor i voditelj emisije je Aleksandra Vukićević.

broj komentara 0 pošalji komentar
Čekajući vetar Čekajući vetar

Autor:
Aleksandra Vukićević

Ekološki magazin koji se bavi odnosom čoveka i životne sredine, čoveka i prirode. Emituje se nedeljom od 8 do 10 sati. [ detaljnije ]