Hipokratija

Psihoaktivna supstanca na lošem glasu može biti dobar lek

Gost emisije je primarijus, doktor Časlav Hadžinikolić, koji se bavi transkulturalnom, odnosno antropološkom psihijatrijom.

Psihoaktivna droga ili psihotropna supstanca hemijsko je jedinjenje koje brzo pre svega deluje na centralni nervni sistem, gde menja perirodnu funkciju mozga, što dovodi do privremenih poremećaja opažanja, raspoloženja, svesti i ponašanja.
Psihoaktivne supstance mogu se koristiti povremeno i u svrhu blage ali prijatne i efikasne promene svesti (pijenje kafe, alkohola ili pušenje marihuane), zatim iz spiritualnih razloga, uglavnom religioznih (konzumiranje pečuraka koje sadrže otrovni psilocybin), u nekim lekovima (narkotici za sprečavanje bola, stimulansi za lečenje narkolepsije, kao i antidepresanti i antipsihotici, korišćeni u tretmanu neuroloških i psihijatrijskih stanja).

Mnoge od ovih supstanci, naročito one za stimulaciju, stvaraju naviku i hemijsku zavisnost, tako da umesto povremenog, tj. rekreativnog korišćenja, postaju zloupotrebljene sa svim posledicama koje iz toga proizilaze.

Suprotno od psihoaktivnih, psihodelične supstance mogu, u određenim okolnostima, biti od pomoći, pa čak voditi i do izlečenja zavisnosti.

O svojim višegodišnjim psihijatrijskim iskustvima u Peruu, Andima, Brazilu, posebno u Amazoniji, zatim Ekvadoru i Boliviji, ali i u Africi, govoriće nam uvaženi psihijatar i globtroter Časlav Hadžinikolić. 

Emisiju priprema i vodi prof. dr Momčilo B. Đorđević.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво