Put svile

Šetnja vozom, po jugu Indije

Indijci gaje veliku naklonost prema vozovima i vole da im daju izazovna imena, kao što je Princeza Dekana, Crni dijamant ili Himalajska kraljica. Imrpesivni Kraljevski orijent krstari svojom dugogodišnjom linijom od Delhija kroz istorijski Gudžarat: Ahmedpur, Manidivi, Gir, Ahmedabad i natrag u Delhi.

Ipak, najživopisnije putovanje pruža čuvena tura Plava planina, koja vodi za Udagamandalam, ili Uti, kako se često skraćuje ovo dugačko ime, tipično za jug Indije, koja vodi kroz zanosno zelenilo visova Nilgiri. Mali drveni voz, sa dve lokomotive – jednom koja vuče, a drugom koja gura – provodi vas kroz niz krivina od kojih svaka izaziva vrtoglavicu.

Upravo tim malim vozom kretaćemo se u današnjem Putu svile, u društvu indijskih umetnika koji neguju karnatičku muzičku tradiciju: flautiste Natesana Ramanija, pevačica Uše Seturaman, Sude Ragunatan i Madurai Subulakšmi, violinistkinje Đotsne Srikat i velikog majstora vine Doraisvamija Jengara.

Autor emisije je Ivana Komadina.

broj komentara 0 pošalji komentar
 Put svile Put svile

Autor:
Ivana Komadina.

PUT SVILE, kao jedinstveno “radijsko putovanje”, nedeljom odvodi slušaoce u neku od zemalja povezanih sa tradicionalnim Putem svile, uz aktuelna ostvarenja iz žanra “World music” i raritetne zapise tradicionalne muzike. [ detaljnije ]