Znakovi

Dr Maja Stanković - "Zaokret: Novo mišljenje umetničke scene" u zborniku "Nova povezivanja - od scene do mreže", Fakultet za medije i komunikacije

Pre mesec dana, u Znakovima je predstavljen zbornik "Nova povezivanja - od scene do mreže" Fakulteta za medije i komunikacije s tekstovima naših eminentnih teoretičara i istoričara umetnosti koji razmatraju poziciju umetnosti u savremenom društvu. Drugim rečima, autori kroz svoje tekstove pokušavaju da odgovore na brojna pitanja koja savemeni svet svojim promenama postavlja i pred umetnike i pred teoretičare. Osnovna teza oko koje su se okupili autori jeste da je nekadašnja scena, na kojoj se odvijao spektakl, nestala i da je njeno mesto zauzela mreža.

Zbog značaja teorijskih radova želja nam je da pojedine tekstove pojedinačno predstavimo, kako bismo što analitičnije pristupili aktuelnom umetničkom trenutku.

U svom tekstu "Zaokret: Novo mišljenje umetničke scene", dr Maja Stanković, profesor na FMK, polazi od recentnog procesa marginalizacije umetnosti, i humanistike uopšte, što za posledicu ima nove odnose između institucija i umetničke produkcije. Pošto je scenu zamenila mreža, koju pak čine platforme i upravo ti novi modeli organizovanja pružaju novi prostor umetnosti i teoriji da se bore protiv te marginalizacije. 

Urednik i voditelj Znakova: Sava Ristović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво