Čekajući vetar

Ekološki magazin

Mini hidroelektrane grade se u čitavom svetu, razlika je u tome da li se poštuju državni ili "burazerski" zakoni. Šta u zaštiti reka mogu da urade građani, a šta pozivanje na zakon - čućete konsultanta Mirka Popovića i advokata Sretena Đorđevića.
Guranje reka u cevi, do poslednjeg osušenog kamena sa dna, popularan je način izgradnje mini hidroelektrana na Balkanu. Građani i mediji ih gadljivo nazivaju derivacionim, ali Ratko Bajčetić, potpredsednik Zelene stranke i stručnjak za upravljanje vodnim resursima, kaže da su to, ipak, poprečne mini hidroekektrane. Derivacione i ne bi bile toliko loše - one reku seku na dva dela, pa bar nešto vode ostane.

Udruženje za brigu o životinjama Timočke krajine Beta bavi se rešavanjem problema vezanim za vlasničke i napuštene životinje. Zvuči sređeno i moćno, ali u praksi ovi, uglavnom, mladi ljudi, od svega što im je potrebno, često imaju samo entuzijazam. Nemaju azil, nedostaje novca za ishranu životinja, za sterilizacije, a građani im ispred vrata ostavljaju kuce i mace, pa neka vide šta će sa njima. Ipak, situacija je malo bolja u odnosu na pre osam godina, kada su počeli. Gost emisije je Miloš Đuričić.

Forum civilnog društva Zapadnog Balkana i kancelarije Fondacije Hajnrih Bel u Sarajevu i Beogradu izdali su dokument koji se tiče zelenih tema, kao reakciju na to što se na upravo završenom samitu u Londonu nije govorilo o zaštiti životne sredine i energetskoj tranziciji, a to su teme koje najviše utiču na egzistenciju ljudi sa ovih prostora. O tome govori Vedad Suljić.

Autor i voditelj emisije je Aleksandra Vukićević.

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се