Visine

Gudački kvintet opus 16, Žorža Katuara

Žorž ili Georgi Ljvovič Katuar rođen je u Moskvi 27. aprila 1861. godine, u porodici doseljenika iz Francuske. Od 14. godine, muziku je učio kod Karla Klindvorta, Listovog učenika i sledbenika Vagnera, koji ga je već tako mladog zainteresovao za stvaralaštvo ovog nemačkog autora. Formirajući svoj kompozitorski potpis između Vagnera, ruskih i francuskih poznih romantičara, Katuar je razvio osoben muzički stil, koji je demonstrirao u opusu skromnih dimenzija, u kome su dominirala klavirska i kamerna dela.

Leonid Sabajev je u studiji "Moderni ruski kompozitori", iz 1927. godine, pisanoj samo godinu dana nakon Katuarove smrti, dao verovatno najprecizniji opis ovog nepravedno zapostavljenog autora: "Bio je jedinstven, ali za današnje vreme neoprostivo skroman, potpuno nesposoban da samog sebe reklamira."

U večerašnjim Visinama, emitovaćemo Gudački kvintet opus 16, Žorža Katuara, koji je nastao u prvoj deceniji 20. veka. Čućemo ga u interpretaciji koju su ostvarili: Kristijan Bor i Boris Cukerman, violine, Mihele Zidener, viola, Gotfrid Hogeven i Džudit Čepmen, violončela.

Autor emisije je Ivana Komadina.

Висине

Autor:
Бојана Жижић, Ивана Комадина, Горица Пилиповић, Маја Чоловић Васић, Зорица Премате и Ана Ћирица

На крају програма, у ВИСИНАМА представљамо  медитативне  и духовне композиције аутора свих конфесија и епоха. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво