Visine

Gudački kvintet opus 16, Žorža Katuara

Žorž ili Georgi Ljvovič Katuar rođen je u Moskvi 27. aprila 1861. godine, u porodici doseljenika iz Francuske. Od 14. godine, muziku je učio kod Karla Klindvorta, Listovog učenika i sledbenika Vagnera, koji ga je već tako mladog zainteresovao za stvaralaštvo ovog nemačkog autora. Formirajući svoj kompozitorski potpis između Vagnera, ruskih i francuskih poznih romantičara, Katuar je razvio osoben muzički stil, koji je demonstrirao u opusu skromnih dimenzija, u kome su dominirala klavirska i kamerna dela.

Leonid Sabajev je u studiji "Moderni ruski kompozitori", iz 1927. godine, pisanoj samo godinu dana nakon Katuarove smrti, dao verovatno najprecizniji opis ovog nepravedno zapostavljenog autora: "Bio je jedinstven, ali za današnje vreme neoprostivo skroman, potpuno nesposoban da samog sebe reklamira."

U večerašnjim Visinama, emitovaćemo Gudački kvintet opus 16, Žorža Katuara, koji je nastao u prvoj deceniji 20. veka. Čućemo ga u interpretaciji koju su ostvarili: Kristijan Bor i Boris Cukerman, violine, Mihele Zidener, viola, Gotfrid Hogeven i Džudit Čepmen, violončela.

Autor emisije je Ivana Komadina.

broj komentara 0 pošalji komentar
Visine Visine

Autor:
Bojana Žižić, Ivana Komadina, Gorica Pilipović, Maja Čolović Vasić, Zorica Premate i Ana Ćirica.

Na kraju programa,  u VISINAMA predstavljamo  meditativne  i duhovne kompozicije autora svih konfesija i epoha. [ detaljnije ]