Riznica

Arheološko nalazište Vinča

Istraživanja na arheološkom lokalitetu Vinča započeo je profesor Miloje M. Vasić (1908-1934), a nalazi sa ovih iskopavanja čuvaju se u Narodnom muzeju u Beogradu, dok je manji deo u Arheološkoj zbirci Filozofskog fakulteta u Beogradu. Drugo istraživanje bilo je 1978. (Muzej grada Beograda), a od 1998. do 2018. započeta je treća serija iskopavanja, koja je za cilj imala primenu najsavremenijih metoda arheoloških iskopavanja i dokumentovanja sa širokim uključivanjem stručnjaka iz raznih oblasti.

Vinča je pojam kojim se obeležava zenit evropskog neolita. Između 5300. i 4300. godine p. n. e. Prostori današnje Srbije i centralnog Balkana postaju kulturno središte Evrope, a na mestu današnje Vinče formirano je veliko naselje. Arheološki nalazi iz Vinče, i drugih neolitskih nalazišta u ovom delu Evrope, promenili su pogled na praistorijskog čoveka. Ostaci otkopanih naselja govore o razvijenoj kulturi života, stanovanja, potrebi za umetničkim i duhovnim izrazom, civilizacijskom napretku. Na raskrsnici strateških vodenih i drumskih puteva, Vinča postaje najveće tržište tadašnje Evrope. 

U današnjoj Riznici, povodom novih istraživanja Vinče i izložbe Forenzika drevnosti - 20 godina novih arheoloških istraživanja Vinče, u Galeriji nauke i tehnike SANU, gost je profesor dr Nenad Tasić, Filozofski fakultet u Beogradu, Odeljenje za arheologiju, rukovodilac terenskih istraživanja u Vinči.

Autor i voditelj: Dušanka Zeković

 

Ризница Ризница

Autor:
Душанка Зековић

Емисија се бави културном баштином (антропологија, етнологија, етномузикологија, историја уметности, музеологија, археологија, језик, књижевност, митологија, конзервација, рестаурација...). [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво