Gozba

Jugoslavija - 100 godina

U Kruševcu je završena 29. filozofsko-književna škola.

Tema ovogodišnjeg skupa bila je ‒ Sto godina od osnivanja Jugoslavije - iskustvo srpske književnosti, filozofije i kulture.

 

U obrazloženju teme koje potpisuje dr Marko Nedić, predsednik Saveta škole, između ostalog se kaže da su 20. vek obeležila „neprestana politička i oružana suprotstavljanja svetskih moćnika", te kako su se veliki ratni sukobi naročito odrazili i na srpski narod, prevashodno na njegov kulturni identitet. Posle Velikog rata, kaže se dalje u obrazloženju, „utapajući [se]u nedovoljno osmišljeni koncept jedinstvenog troimenog naroda, kao i u ideološki konstrukt dogmatskog kolektivizma posle drugog svetskog sukoba, srpski narod je vremenom zapostavio specifičnost svoga mesta u istoriji, kulturi i savremenosti i prepustio se inerciji i diktatu zajedničkog života sa drugim jugoslovenskim narodima i neminovnim konfliktima nastajalim u njemu. [...]Filozofija i književnost su svojevremeno, svaka na svoj način i u skladu sa svojim projektovanim tokovima, davale neophodne i mogućne odgovore na njih, i iz tih razloga će priroda i posledice tih odgovora biti ključno tematsko i misaono polazište ovogodišnjeg zasedanja Kruševačke filozofsko-književne škole."

U emisiji Gozba, povodom stogodišnjice stvaranja Jugoslavije i 29. Kruševačke filozofsko-književne škole koja je bila posvećena toj temi, razgovaramo sa Zoranom Avramovićem, jednim od učesnika.

Autor: dr Aleksandar Lukić  

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара