Put svile

Iz putopisne zbirke "Pisma iz Azije", Zuka Džumhura

"Ne znam zašto sam uvek mislio da je Jerusalim na kraju neke peščane kotline i opkoljen nemim ćutanjem surovih stena. Ne znam zašto sam mislio da su sve boje na paleti jerihonskog neba svetlosmeđe i tople i da su svi zvonici i tornjevi beli i vrlo mali... Dugo sam, tako, verovao i da su vode Zlatnog roga prozračne i plave i da je Crkva svetog Petra mnogo veća nego što mi je izgledala kada sam je video. Mislio sam da su piramide veličanstvene i same kao uklete i skamenjene galije smrti u peščanim talasima, žutim i suvim... Možda lutajući svetom i ostanemo verni mnogim zabludama koje je rodilo naše srce, ali se svakoga dana i s tugom rastajemo od jedne po jedne slike koju je stvorlila naša mašta."

Ove beleške Zuka Džumhura iz putopisne zbirke "Pisma iz Azije" deo su današnjeg "Puta svile" u kojem, uz našeg velikog pripovedača, obilazimo Izrael. Muzičko društvo praviće nam Rut Jakov, Elad Gabaj, Jasmin Levi, Hajtam Safia, kantor Emil Zrihan i grupa "Between Times".

Autor emisije je Ivana Komadina

 

broj komentara 0 pošalji komentar
 Put svile Put svile

Autor:
Ivana Komadina.

PUT SVILE, kao jedinstveno “radijsko putovanje”, nedeljom odvodi slušaoce u neku od zemalja povezanih sa tradicionalnim Putem svile, uz aktuelna ostvarenja iz žanra “World music” i raritetne zapise tradicionalne muzike. [ detaljnije ]