Čekajući vetar

Ekološki magazin

Nekadašnji beogradski klinci mogli su da dobiju besplatnu kartu za zoološki vrt u zamenu za kesu kestenja. Zvali su ga "konjski kesten" jer se njime hrane papkari. Zovu ga i "balkanski lepotan" zbog raskošne krošnje i divnih cvetova. Gradsko drveće deli skučeni prostor sa ljudima, pa im proredjuju drvorede, zalivaju ih betonom, oštećuju mašinama i automobilima. U svetu arbori hirurgija ustupa mesto arbori kulturi. Mi smo, pogađate, nehajni prema onome što imamo. Priču o drveću ispričaće vam Ljubomir Popara, koji je već pola veka u Pokretu gorana Srbije.

Kantonalni sud u Novom Travniku poništio je dozvolu za izgradnju mini hidroelektrane na reci Kruščici. Žene istoimenog bosanskog naselja u Opštini Vitez protestovale su više od 300 dana, 24 sata dnevno, po kiši i suncu, pored mosta koji se sada simbolično zove Most hrabrih žena Kruščice. Često su se sukobljavale sa policijom koja je pokušavala da spreči protest. Sada su spremne da pruže podršku i drugima koji imaju isti problem. Čućete Tahiru Tibold, predsednicu Mesne zajednice Kruščica.

Građani Vinče i Ivanova fotografisali su ambalaže različitih agrohemijskih preparata kod skelskog prelaza Marijino polje, nadomak plavnih područja Dunava ka Vinči, evidentiranog staništa strogo zaštićenih vrsta biljaka i životinja. Gotovo svi preparati nose oznaku da su toksični po živi svet u vodi, a nekoliko ima i akutno toksično dejstvo na pčele i ptice. O tome govori Aleksandar Dobrić iz Omladinskog udruženja UNU.

U organizaciji Jedriličarskog kluba Ada, u subotu će biti održana treća po redu regata Belgrade Cruiser Cup 2018. Osnovna ideja ovogodišnje trke je popularizacija sportskog jedrenja u prestonici, kao i ekološki odgovornog života na vodi. Gosti emisije su Ivana Srdanović i Miloš Dobrosavljević.

Autor i voditelj emisije je Aleksandra Vukićević.

Чекајући ветар

Autor:
Александра Вукићевић

Еколошки магазин који се бави односом човека и животне средине, човека и природе. Емитује се недељом од 8 до 10 сати. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи