Od zlata jabuka

Današnju emisiju posvetili smo umetnici Gordani Stojičević Janković.

Godine 1967. pobedila je na tradicionalnoj smotri izvornog narodnog stvaralastva "Homoljski motivi", sa samo dvanaest godina. Bila je članica ženske pevačke grupe " Đerdan", koju je vodila Mira Vasiljević, da bi od 1977. godine nastavila solo karijeru. Sarađivala je sa mnogim orkestrima i ima veliki broj trajnih snimaka u Radio Beogradu.

Urednica emisije: Dragana Marinković

broj komentara 1 pošalji komentar
(sreda, 13. jun 2018, 06:46)
milosav slavko pešić [neregistrovani]

Od zlata jabuka

Код два бела голуба
По идеји Бранислава Манета Шакића (5. јун 1938 - 20. март 1998), спикера Радио Смедерева, човека заљубљеног у негдање Смедерево и, можда стога, у моју књигу С љубечитим штовањем, на наговор спикера Радио Београда Драге Јонаш (10. септембар 1922–28. август 2007) у студију Радио Смедерева снимљена је, с текстовима из поменуте књиге о Смедереву са старих разгледница, и нумерама варошких слухиста Врље, Жоте и Лулета, емисија о том граду, граду којег више нема.
Наравно, имао сам среће да сам познавао и радио с два најбоља радијска спикера у Србији (Драга Јонаш, Бранислав Мане Шакић) који су ишчитали текстове. Подразумева се да је у то време, у Радио Смедереву, фасциниран радијским фоном био Светислав Пантић, кадар да сними емисију боље но што је ико могао у ислуженој техници Радио Смедерева.
Књигу С љубечитим штовањем, предложак за емсију од Злата јабука објавио сам неочекивано 1986. емисија је снимљена 1989.
Те године, на улици ме је срео професор историје, Љуба Мараш, тада веома утицајан човек у култури града и, ничим изазван, изнебуха упитао имам ли какав рукопис спреман за штампу. Тако, ненадано, објавио сам знатан део рукописа па сам – устреба ли, а такве су прилике па и умршени односи у малој средини; никада се не зна шта се добро или зло може десити – увек имао довољно добрих рукописа. Мараш, на мој потврдан одговор, нагласи да књига мора да уђе брзо у штампу, најбоље још ове седмице.
Наредног месеца рукопис је био укоричен. Ко је сковао план, није стигао ни зној да отре.
Слушај, рекао је после десетак дана Мараш, опет на улици, да ти кажем: грехота је да не напишеш обимнију књигу о Смедереву. Добра је ова С љубечитим штовањем, и вредна, нема ту шта да се каже, али, поштено ти велим – мало је!
Тај албум од 15 фотографија и заметком текстова претходио је Књизи промена, романсираној илустрованој прошлости Смедерева (2007), на 600 страна, с више од 350 разгледница, ретких, драгоцених и небројено фотографија личности и догађаја и - чему скромност!? - антологијских текстова, с довољно података за историју.
Поштено да ти кажем – Љуба тад каза, када се поново сретосмо на улици – немамо пара за онолику књижурину. Штета је, али тако је, шта можемо! Ваљда ће доћи неко боље време.
Тако је Књига промена чекала више од две декаде да се време разведри и паре накоте.
Снимак емисије Код два бела голуба сачувао је каснији спикер и новинар Радио Смедерева Драган Павловић па је тако, као драгоцени документ и продужено сећање на некадашње Смедерево, стигла и до интернета.
Верујем да имате снимак емисије. Да поновим, снимљена је и емитована 1989.када сам би дописник Другог програма Радио Београда. Време је да доживи репризу.
mspesic@sezam.com