Čekajući vetar

Ekološki magazin

Svetski dan zaštite životne sredine, 5. jun obeležava se u više od sto zemalja širom planete. Ujedinjene nacije su ga ustanovile na predlog Jugoslavije, početkom sedamdesetih. Ove godine glavna tema je borba protiv zagađenja plastikom. Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan obećao je da neće biti izgradnje mini hidroelektrana u zaštićenim područjima, da će se preispitati ono što se dešava u nacionalnim parkovima, ozbiljno se pozabaviti vodom – počevši od pijaće, pošumljavati... Dodeljene su i zahvalnice onima koji su doprineli zaštiti životne sredine, ali je Udruženje Savez mesnih zajednica Stara planina odbilo da primi svoju jer, kako kažu, posao nije završen.

Centar za unapređenje životne sredine i Giz (Nemački razvojni projekti) obeležili su 5. jun manifestacijom "Bioodrživi svet" u Domu omladine, izložbenim programom Zeleni trg, panel-diskusijom "Kakav je prirodni ukus biznisa" i projekcijom dokumentarnog filma "Više od meda".

Botaničar Marjan Niketić našao je patuljastu efedru na Staroj planini, na šta su biolozi u prvi mah rekli: "Nema šanse!" Ova biljka i njena svojstva poznati su u farmaciji i medicini, ali smatralo se da ona ne raste u Srbiji. Ovaj naučnik je do sada pronašao više od deset vrsta, novih za svetsku nauku, a najviše se raduje kada naiđe na primerak biljke za koju se verovalo da je nepovratno iščezla – kao što je jedić.

Lokalne kase prazne naknade zbog ujeda uličnih pasa. Zanimljivo je da oni koji su stvarno doživeli napad – i ne znaju za novčanu naknadu, a među onima koji je traže – mnogo je onih koji se služe prevarom. O tome govori Stanislav Stevanović, načelnik Zoohigijene.

Autor i voditelj emisije je Aleksandra Vukićević.

Чекајући ветар

Autor:
Александра Вукићевић

Еколошки магазин који се бави односом човека и животне средине, човека и природе. Емитује се недељом од 8 до 10 сати. [ детаљније ]

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се