Hipokratija

Muzikoterapija i šta o njoj znamo, a šta ne

Gošća emisije je gospođa Ranka Radović, primarijus neuropsihijatrije u Neuropsihijatrijskoj klinici KCS u Beogradu i muzikoterapeut.

Korišćenje muzike u lečenju nekih bolesti datira još u preistorijskom vremenu a predominantno je bilo usmereno ka emocionalnom zdravlju. Svetska federacija muzike i muzičara definiše muzikoterapiju kao korišćenje muzičkih elemenata od strane kvalifikovanih terapeuta, koji u radu sa klijentima poboljšavaju njihovu komunikaciju, odnose, učenje i mobilizaciju, kako bi se dostigle fizičke, emocionalne, misaone i društvene potrebe, i tako olakšala intrapersonalna i interpersonalna integracija, što sve zajedno omogućava bolji kvalitet života, rehabilitaciju i lečenje. Na muziku se gleda kao na kompleksan niz različitih procesa i karakteristika, kao što su visina tonova, njihov interval, tempo, ritam i melodijska i ritmička kontura. Uznapredovale istraživačke tehnike, kao što je funkcikonalna magnetska rezonanca (FMR), EEG, transkranijalna magnetska stimulacija (TMS) i magnetska encefalografija (MEG) doprinele su eksponencijalnom razvoju muzikoterapije.
Muzika se smatra biološkim, a ne samo socijalnokulturnim fenomenom. To je omogućilo njen prelaz iz okvira društvene nauke u terapiju zasnovanu na neuronauci. I zaista, muziciranje pokreće mnoštvo misaonih procesa, uključujući informacije, njihovu obradu, pažnju, memoriju i egzekutivne fukcije. Muzika menja psihofiziološke parametre kao što su percepcija, relaksacija, krvni pritisak, ritam disanja i brzina srčanog rada.
Slušanje muzike ima odlične efekte na loše raspoloženje i popravlja ga, ali i na misaone funkcije u kliničkim stanjima kao što su depresija, moždani udar i demencija.

O mogućnostima muzikoterapije, govoriće gospođa Ranka Radović.

Emisiju priprema i vodi prof. dr Momčilo B. Đorđević.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво