Rečeno i prećutano

Krfska deklaracija i stvaranje Jugoslavije

Jugoslavija, prva zajednička država južnih Slovena, stvorena je pre sto godina, 1918, ali je skica za njen politički profil postavljena godinu dana ranije. U leto 1917. godine, između polovine juna i polovine jula, na Krfu, Srpska kraljevska Vlada i Jugoslovenski odbor legitimizovali su ideju jugoslovenstva. Nikola Pašić i Ante Trumbić potpisali su sporazum o ujedinjenju.

Krfska deklaracija doneta posle pet nedelja pregovaranja počivala je na načelima samoopredeljenja svih južnih Slovena, oslobođenja i potom njihovog ujedinjenja. Iako su je potpisnici u kasnijim danima i mesecima različito tumačili Krfska deklaracija je, ispostavilo se, funkcionisala kao državotvorni akt na koji su se ovako ili onako pozivale različite južnoslovenske opcije sve do ujedinjenja. 

Do konačnog stvaranje Jugoslavije bilo je još mnogo prepreka i uslova, međutim sve govori da njen nastanak nije bio puka istorijska slučajnost. Kakva je u svemu tome zaista bila uloga Krfske deklaracije i kako je Jugoslavija nastajala, za Rečeno i prećutano govore Aleksandar Stojanović iz Instituta za noviju istoriju Srbije i Srđan Graovac, istoričar iz Novog Sada.

Urednik i voditelj emisije je Radovan Pantović.

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара