Znakovi

In memoriam: Marica Radojčić

Nije praksa u Znakovima da se posvećuje emisija nedavno preminulim umetnicima ili istoričarima umetnosti, ali se to čini kada nas napusti ličnost koja je na različite načine bila vezana za emisiju. 

Marica Radojčić je bila i verni slušalac, dobronamerni kritičar i iskren prijatelj. Respektabilna umetnica i cenjena matematičarka Marica Radojčić preminula je 30. aprila u 75. godini, a sahranjena je 8. maja na Novom groblju u Beogradu.

Bila je prisutna na međunarodnoj i domaćoj umetničkoj sceni od početka osamdesetih godina, a poslednji put javno se predstavila početkom ove godine u Studentskom kulturnom centru u Beogradu, u okviru programa "Filmorum". Umetnost joj je bila prožeta matematikom, filozofijom i metafizikom, a izlagala je i stvarala u SAD, Nemačkoj, Belgiji, Holandiji, Austriji, Francuskoj, Mađarskoj, skandinavskim zemljama, Južnoafričkoj Uniji...

Rođena je u Novim Karlovcima. Diplomirala je 1966. godine na Prirodno-matematičkom fakultetu u Beogradu (grupa za matematiku), na kojem je završila i poslediplomske i doktorske studije. Od kraja šezdesetih postala je predavač na tom fakultetu. Bila je gostujući profesor i istraživač na univerzitetima u Bonu, Hamburgu, Moskvi, Berkliju, Stanfordu, Njujorku, itd.

Njeni matematički radovi pripadali su univerzalnim algebrama, matematičkoj logici, numeričkoj matematici, matematičkoj lingvistici, a koristili su ih i citirali kako domaći, tako i strani matematičari. Razvijajući u umetnosti ideje iz matematike i filosofije i eksperimentišući u raznim medijima, bila je i jedan od osnivača i profesora na interdisciplinarnim magistarskim studijama Univerziteta umetnosti u Beogradu, Grupa za digitalnu umetnost. Kao osnivačica udruženja "Umetnost i nauka" (UMNA), bavila se i organizacijom i produkcijom u oblasti umetnosti. 

(Izvor: SEECULT).

Urednik i voditelj Znakova: Sava Ristović

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се