Put svile

Jermeni u Iranu

 

Na južnoj obali reke Zajand, u tadašnjem predgrađu Isfahana, iranski šah Abas Veliki početkom 17. veka podigao je potpuno novu četvrt, nazvanu Nova Đulfa, da bi u nju preselio Jermene iz hiljadama kilometara udaljene stare Đulfe, grada na obali reke Araks u istočnom Azerbejdžanu, na samoj granici današnjeg Irana sa Jermenijom.

Isfahanska Đulfa danas izgleda kao velika cvetna bašta, senovitih, mirnih ulica, iza čijeg se spokoja ne može naslutiti ni delić bogate i neretko dramatične istorije jermenskog naroda naseljenog u Iranu. Putevima kojima su Jermeni iz Stare dospeli do Nove Đulfe, kao i tragovima koje su na tim stazama ostavili, posvećen je današnji Put svile, koji donosi i snimak koncerta dvojice velikana jermenske i iranske muzike, Đivana Gasparijana i Hoseina Alizadea, koji su 2003. godine, sa svojim ansamblima, zajedno nastupili u predvorju palate Niavaran u Teheranu.

Autor emisije je Ivana Komadina.

Пут свиле

Autor:
Ивана Комадина

Пут свиле, као јединствено “радијско путовање”, недељом одводи слушаоце у неку од земаља повезаних са традиционалним Путем свиле, уз актуелна остварења из жанра “World music” и раритетне записе традиционалне музике. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво