Sporovi u kulturi

Jugoslovenska / jugoslovenske ili nacionalne književnosti

 

Was there ever a Yugoslav literature ili u prevodu na srpski - da li je postojala jugoslovenska književnost, naziv je radionice koju su prošle nedelje upriličila dva grada, Beograd i Novi Sad, a u okviru saradnje tri univerziteta - Notingem, Beograd i Novi Sad.

Među vodećim slavistima (Dejvid Noris, Stejn Vervast, Elizabeta Seleva, Angela Rihter, Tomislav Brlek i Adrijana Marčetić) postavljeno je, između ostalih, i pitanje o društveno-političkom i kulturološkom miljeu postojanja postjugoslovenskih književnosti, u njihovom, po nečem, još uvek prepoznatljivom svojstvu. Međutim, kao neminovnost, prisustvujemo i realnosti odelitih, samosvojnih, s izraženim identitetskim osobinama književnosti.

U današnjoj emisiji utvrdićemo ove odnose i saznati kako se naše književnosti pozicioniraju na slavističkim katedrama i da li pojam jugoslovenska / jugoslovenske još uvek ima svoj letimitet.

Gosti autorke i urednice Melihe Pravdić su profesori Filološkog fakulteta u Beogradu  Adrijana Marčetić i Jovan Delić i istoričar Dejan Ristić.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво